3D Baskı Hizmetinin Fiyatlandırılması Nasıl Yapılır?

3D Baskı Hizmetinin Fiyatlandırılması Nasıl Yapılır?

3D baskı maliyetini etkliyen parametreler, baskı süresi, kullanılan malzeme tipi ve işleme sonrası işçilik gibi çeşitli değişkenlerdir. Birçok 3D baskı hizmeti şirketi saatlik ücrete göre faturalandırırken, diğerleri küp inç veya her ikisinin bir kombinasyonuna göre faturalandırabilir.

Anlaşılır olması açısından, bu yazımızda endüstriyel düzeyde 3D baskı maliyet faktörlerini tartışacağız. Aşağıda, baskı süresinin, malzeme türünün ve işleme sonrası iş faktörünün 3 boyutlu yazıcılar ile yazdırılmış bir parçanın maliyetine nasıl etki göstereceğini tartışacağız.

3D Baskı Süresi

3D baskının tamamlanması için geçen süreyi etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler öncelikle, karmaşıklığı, toplam boyutu, katman yüksekliği ve çözünürlüğü de dahil olmak üzere parçanın tasarım özelliklerinden kaynaklanır. Aşağıda, bu öğelerin ne olduğunu ve oluşturma süresini nasıl etkileyebileceklerini tartışacağız:

Baskı Tablasının Düzenlenmesi:

Bir parçanın geometrisinin karmaşıklığı, büyük ölçüde 3D yazıcının parçayı oluşturmak için kullandığı kesitsel katmanların şeklini belirler. Katmanlar bir küp için tek hatlı katmanlar gibi basitse, 3D yazıcı bunları hızla tamamlayabilir. Ancak, küçük özelliklerin olduğu yerlerde,3D yazıcının durması, malzemenin devam ettiği bir sonraki konuma geçmesi ve yeniden başlaması gerekir. Bu, 3D yazıcının devam etmeden önce sınır oluşturması gereken adalar oluşturur. Ayrıca, bazı 3D baskı teknolojileri karmaşık tasarımlar için destek malzemesi kullanır ve hem model malzemeden hem de destek malzemesinden oluşan bir katman oluşturmak yalnızca model malzemeden oluşan bir katmandan daha uzun sürer.

 

Toplam Hacim

Bir parçanın boyutu, yazdırma süresini önemli ölçüde kısaltabilir veya uzatabilir. Her 3D yazıcıda, yazdırma kafası nozülünün, lazerin veya ışık demetinin her katmanı başlattığı bir başlangıç ​​noktası vardır. Büyük bir parça, bu baskı kafasının başlangıç ​​noktasından daha uzak bir mesafeye gitmesini gerektirir ve bu nedenle katmanın tamamlanması, daha az yer kaplayan bir parçadan daha uzun sürer. Uzun parçalar da zaman alıcıdır çünkü bunları oluşturmak için daha fazla katmana ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, küçük parçalar için, yazıcı kafası başlangıç ​​konumundan daha az hareket gerektirdiğinden, katman oluşturma işleminde hızla hareket edebilir.

Z Ekseni Yüksekliği

Toplam boyuta ek olarak, seçtiğiniz Z yüksekliği veya katman yüksekliği, parçanızı yazdırmanın ne kadar süreceğini gösterir. Her 3D yazıcı parçanızın katmanlarını belirli bir yükseklikte üretir, böylece tüm katmanlar aynı kalınlıkta olur. Daha kalın katmanlar, parçanın daha ince katmanlarla olduğundan daha hızlı yazdırılmasını sağlar. Bununla birlikte, parçada daha kaliteli bir görünüm için daha ince tabakalar istenebilir.

Çözünürlük

3D yazıcının çözünürlüğünden etkilenen bir parçanın kalitesi de baskı süresi hesaplanırken dikkate alınmaya değer. Çözünürlük öncelikle 3D yazıcı tarafından kullanılan ve istenirse daha iyi bir çözünürlük için ayarlanabilen katman yüksekliği tarafından belirlenir. Bununla birlikte, daha iyi bir çözünürlüğün daha fazla katman anlamına geleceğini, yani parçanızı yazdırmak için daha fazla zaman anlamına geldiğini belirtmek önemlidir.

Ayrıca, parçanızı bir Fused Deposit Modelling (FDM) 3D yazıcı ile üretmeyi planlıyorsanız, parçanızın yapım süresini etkileyen dolguyu da hesaba katmanız gerekeceğini unutmayın. FDM yazıcılar, parçanızın dolgusunu kontrol etmek için otomatik ayarlarla birlikte gelir ve seçimden kaybedilen veya kazanılan süreyi hesaplarken, hangi dolgunun parçanızın uygulama gereksinimlerine en uygun olacağını belirlemek çok önemli olabilir.

3D Baskı Malzemesi

Ne kadar malzeme kullandığınıza ek olarak, maliyetiniz seçtiğiniz malzeme türüne de bağlı olacaktır. 3D baskı malzemelerinin çoğu dört tipten biri olarak sınıflandırılabilir: termoplastikler, fotopolimerler, polimerler(Polyamit vs.) ve metaller. Maliyet, belirli bir malzemeye ve üreticiye bağlı olarak dalgalanacaktır.

 

3D Baskı Sonrası İşlemler

Bir baskı yapıldıktan sonra, parçanın kullanıma hazır hale gelmesi için daha fazla adım atması gerekecektir. Destek malzemesinin çıkarılması, yıkama, kumlama, zımparalama, kurutma ve yapıştırma gibi bu adımların bazıları, bazı parçalar için zorunlu olacak ve herhangi bir ek ücrete tabi olmayacaktır. Bununla birlikte, astarlama, boyama, boyama, kaplama ve daha fazlası gibi çoğu ilave adım, parçayı tamamlamak için ekstra zaman ve el emeği gerektirir ve bu da daha yüksek bir toplam maliyete neden olur.

Sidebar