3D Yazıcıyı Kullanan Zanaatkarların ve Ustaların Eserleri

by İlker Vardarlı
3D Yazıcıyı Kullanan Zanaatkarların ve Ustaların Eserleri

3D Yazıcı Teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte bu teknolojiyi kullanan zanaatkarlar ve ustalar eşi benzeri olmayan eserler çıkarmaya başladılar. Sanat dünyası 3D Yazıcıların kullanımı ile birlikte bir değişim süreci içerisine girdi, daha yaratıcı daha estetik ve daha önce imkansız olarak anılan eserler üretilmeye başlandı. Bu değişimin arkasında yatan gerçek ise katmanlı üretim tekniğinin bizlere kattığı özgürce düşünme, özgürce tasarlama ve özgürce üretme imkanıdır.

3D Yazıcı gibi dijital fabrikasyon araçlarının artması ustalığın ve zanaatkarlığın değerinin fark edilmesini sağladı. Eski teknikler ile yeni üretim methodlarının ve yeni malzemelerin yorumlanması ile sanatçılar ihtiyaçlara cevap vermenin yeni yolları buldular.

 

Yeni zanaat ve sanat anlayışında 3D Yazıcı Teknolojilerinin sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Katmanlı üretim tekniği ile beklenenin ötesinde bir hassasiyet , kusursuz benzerlik ve hayal edilen tüm organik şekillerin üretimine imkan vermektedir.
  • Katmanlı Üretim, dijital olarak tasarlanmış bir çalışmanın üretim sürecinde dahi değişiklikler yapılmasına imkan tanır. Geleneksel üretim yöntemlerinde karar verilmiş ve kalıbı hazırlanmış bir tasarımın değişimi bir o kadar zorlu ve neredeyse imkansız bir süreçtir.
  • Henüz küresel çapta ulaşılabilirliği olmasa da istendiği zaman ulaşılabilir bir teknolojidir. 20  yılı aşkın bir süredir geliştirilmeye devam eden bir teknoloji olması  sebebiyle artık günlük yaşantımızda kulllanılabilecek seviyeye kadar gelmiştir. Özellikle kendin yap kültürüne çok uygun olan bu üretim tekniği ile farklı teknikleri birleştirip bir çok kişiselleştirme çalışması yapılabilmektedir.
  • Organik malzemelerin kullanımı ile üretimde sürdürülebiliği ve estetikliği bir araya getirmiştir.
    Küresel iklim değişiminin tehditi altında olduğumuzu düşünürsek, böyle çevreci bir üretim tekniği ile üretim yapmak çevresel duyarlılığımız için önemli bir noktadır.

by İlker Vardarlı