Beyin Cerrahisinde 3D Baskı ile İmplant Uygulaması

by 3Durak Arge
Beyin Cerrahisinde 3D Baskı ile İmplant Uygulaması

3D yazıcı baskı teknolojisinin gelişmesi sayesinde gün geçtikçe yeni uygulamalar ile insanların hayatlarına dokunmaya devam ediyor. Kronik kemik bozukluğu hastası 22 yaşındaki Hollandalı bir kadının, yapılan operasyonda kafatasının üst kısmını çıkartılıp yerine 3D baskılı bir implant yerleştirdi.

 

 

Hollanda'dan, kafatasının kalınlığını 1.5 cm'den 5 cm'ye çıkaran, görme azalmasına ve şiddetli baş ağrılarına neden olan kronik bir kemik bozukluğundan muzdarip 22 yaşındaki bir kadının, kafatasının üst kısmı çıkartılıp 3D baskılı bir implant ile değiştirilmiş.

Operasyon, Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki beyin cerrahları ekibi tarafından gerçekleştirildi ve üniversite, bunun hasta tarafından reddedilmeyen başarılı bir 3D baskılı kafatası için ilk örneği olduğunu iddia ediyor.

 

23 saat süren operasyon Dr. Bon Verweij tarafından yönetildi. “Hastanın kafatası o kadar kalındı ki, ameliyat yapılmasaydı, yakın gelecekte ciddi beyin hasarı veya ölüm meydana gelmiş olabilirdi. Kritik beyin fonksiyonlarının tehlikeye girmesi ve ölmesi sadece bir an meselesiydi," dedi Dr. Verweij. Büyük bir  cerrahi operasyon kaçınılmazdı, ancak 3D baskı tekniğinden önce ideal etkili bir tedavi yoktu.

Kafatası, hasta için spesifik olarak belirtilmemiş dayanıklı bir plastik kullanılarak yapılmıştır. Operasyondan bu yana, hasta görüşünü tamamen geri aldı, semptomsuz bir şekilde işine geri döndü. Plastiğin daha sonraki bir tarihte değiştirilmesi gerekip gerekmediği veya ömür boyu sürüp sürmeyeceği bilinmemektedir.

Baş cerrah, kafataslarının 3D rekonstrüksiyonlarında daha önce deneyime sahipti, ancak böyle büyük bir implant daha önce hiç gerçekleştirilmemişti. Üniversitenin resmi açıklamasında Dr. Verweij, "Hastanın ameliyatı geçirmiş olduğunu anlamak imkansızdı." dedi.

Bu tekniğin, diğer kemik bozuklukları olan hastalar için veya bir kaza veya tümörden sonra ciddi hasarlı kafataslarını onarmak için de kullanılabileceği umulmaktadır.

Kaynak - https://www.wired.co.uk/article/3d-printed-skull

by 3Durak Arge