3 Boyutlu Yazıcılar ile Geliştirilen Robot Projeleri

by 3Durak Arge
3 Boyutlu Yazıcılar ile Geliştirilen Robot Projeleri

3D yazıcı ve baskı teknolojisinin en çok yararlanıldığı alanların başında robotik geliyor. Tasarımcılar 3D baskı teknolojisi sayesinde geliştirdikleri robotlara özgürce yeni parçalar ekleyerek geliştirmeler yapabiliyorlar. 

Bu yazımızda ise son zamanlarda 3D yazıcılar ile tasarlanıp geliştirilen, en komplike gelişmiş robot projelerine ve evde uygulanabilecek basit projere değineceğiz.

 

1 -Pollen Robotics: Reachy

Fransız bir şirket olan Pollen Robotics , yüksek etkileşimli robotu Reachy'yi 2019'da piyasaya sürdü. Reachy, oldukça sevimli görünmekle beraber, tic-tac-toe oynamak veya kahve servis etmek için yeterince uyarlanabilir bir 3D baskı insansı robot gövdesidir.

Hareketli antenleri, kafası ve gözleri sayesinde duyguları karşısındakine iletebilir. Kolu, yetişkin bir insan koluna benzer şekilde geniş bir hareket aralığına sahiptir ve 500 gram ağırlığında nesneleri kaldırabilir.

Reacy'nin her parçası 3D yazıcı ile üretilmiş ve açık kaynaklıdır. Hizmet sektöründe kullanılmak için geliştirilmiştir.

Satın almak isteyenler için de Reacy'nin fiyatı 8.900$'dan başlıyor. Çift kollu versiyonu ise 16.900$

 

 

2 - InMoov

InMoov, en eski 3D baskı açık kaynak robotik projelerinden biridir. 2012 yılında Fransız bir heykeltıraş ve tasarımcı Gael Langevin tarafından yaratılan InMoov protez eli olarak başladı ve şimdi gerçek insan büyüklüğünde bir robot.

Bu robot, sadece büyüklüğü nedeniyle değil, aynı zamanda parmak uçlarına kadar akıcı ve zarif eklem detayları nedeniyle de olağanüstü bir tasarım başarısıdır.

InMoov öğrenciler, mühendisler ve akademisyenler için bir geliştirme platformu olarak tasarlanan açık kaynaklı bir projedir. Aslında ilk olarak açık kaynaklı 3D baskı el protezi olarak başlamıştır.

InMoov'u kendiniz yapmak istiyorsanız , en az 12 x 12 x 12 cm 3D baskı hacmine sahip bir masaüstü 3D yazıcıya ihtiyacınız olacaktır . Ayrıca bir Arduino Uno ve Mega mikrodenetleyiciye, üç servo motora (HK15298B, Hitec HS805BB ve MG996) ve MyRobot Lab ve python kodlama yazılımına ihtiyacınız olacak. Web sitesinde geniş talimatlar ve bilgiler , bir blog ve aktif bir geliştirici topluluğu vardır.

 

 

3 - Otto the Humanoid

Otto the Humanoid , duyguları ifade etmek için 8 x 8 LED'lik bir matris ekrana sahip ve 30 adet önceden tanımlanmış ifadeden oluşan bir robot. Kendinizinkini de kolayca 3d baskı ile yapabilirsiniz! Ayrıca, telefonunuza indirebileceğiniz bir Bluetooth uygulamasıyla birlikte yürüyebilir, dans edebilir ve kontrol edilebilir. Kolları ve ağzı olanlar da dahil olmak üzere birçok farklı versiyona sahiptir.

İspanyol tasarımcı Camilo Parra Palacio'nun tarafından başlatılan Otto, 2014 yılında başlayan ve şu anda Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Otto DIY projesinin bir parçasıdır . Kitleri sipariş edebileceğiniz veya sadece kendi Otto'nuzu yapmaya başlayabileceğiniz açık kaynaklı bir platformdur . Tam kullanım kılavuzları ve indirmek için Tinkercad STL dosyaları dahil olmak üzere birçok kaynak açık olarak sunulmuştur.

 

 

4 - LittleBots: LittleArm Big

Bir başka eğitim modeli olan LittleArm Big , STEM sınıflarındaki lise ve üniversite öğrencileri için bir eğitim aracı olarak tasarlandı.

Bu karmaşık 3D baskı servo robot kolu, 2017 yılında Slant Robotics tarafından tasarlandı ve boyu 29 cm'yekadar ulaşabilir. Ayrıca yaklaşık 113 gram a kadar ağırlık taşıyabilir.

Toplam 50 kadar parçadan oluşan bu robotun plastik tüm parçaları 3D yazıcılar ile 3D baskı alınabilir. 3D baskı için dosyaları  LittleBots web sitesi üzerinden 20 $'a satılmakta. Hepsi tamamen optimize edilmiştir ve yazdırması gayet kolay.

Tasarımcıları, LittleArm Big'i iki saatten kısa bir sürede monte edebileceğinizi iddia ediyorlar, ancak altı serbestlik dereceli bir robot kolu oluşturmak ve ayarlamak için daha fazla deneyim gerektirebilir.

 

 

Kaynak
by 3Durak Arge