3D Baskı için Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

3D Baskı için Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler
 

Farklı 3B Baskı sistemlerimim farklı üretim yetenekleri ve farklı tasarım kısıtlamaları vardır. Bu yazıda, tüm 3D Baskı işlemlerinde geçerli olan önemli tasarım hususlarından bahsedeceğiz.

3D Tasarım uygulamalarını bildiğinizi varsayarsak, 3D baskı için hangi 3d tasarım programı kullandığınızın bir önemi yok. Tasarımlarınızı katı model olarak yada tüm yüzeyleri kapalı olarak modellemeniz yeterli. Sonrasında kullandığınız program üzerinden STL yada OBJ kaydederek modelinizi 3d baskıya hazırlayabilirsiniz.

Genel olarak hangi 3D baskı teknolojisinde ne gibi 3d modelleme özelliklerine dikkat etmemiz gerektiğini aşağıda bulunan 3DHubs sitesinin hazırlamış olduğu grafik üzerinden inceleyebilirsiniz.

 

 

 

3D baskı için tasarım yaparken hatırlanması gereken en önemli şey, dijital tasarımınızın fiziksel bir nesne olacağıdır. Dijital tasarım ortamında, yerçekimi gibi uyulması gereken fizik yasaları yoktur.

Dijital ortamda her şey 3D olarak tasarlanabilir, ancak her tasarımın 3D Baskısı alınamaz.

Her 3D baskı işleminin kendi sınırlamaları vardır. İşte aklınızda bulundurmanız gereken hepsine uygulanan en önemli tasarım konuları:

SARKMALAR

 

 

 

Tüm 3D Baskı işlemleri, parçaları katman katman üst üste oluşturur. Malzeme hava üzerine duramaz, bu nedenle her katman bir alt katman malzemesinin üzerine basılmalıdır.

Çıkıntılar, aşağıdaki katman tarafından kısmen desteklenen veya hiç desteklenmeyen bir model alanlarıdır. Her yazıcının destek malzemesine ihtiyaç duymadan üretebileceği açının bir sınırı vardır. Örneğin, FDM ve SLA için bu açı yaklaşık 45 ° derecedir. 45 derece üzerindeki çıkıntılarda  genellikle 3D baskı programı tarafından destek yapısı eklenmesi gerekmektedir.

Bir modelin çıkıntılarını az kullanmak iyi bir uygulamadır, çünkü üzerine basılan katmanlar genellikle daha pürüzlü bir yüzeye sahiptir modelde bozulmalara yok açabilir.

DUVAR KALINLIKLARI

3D Baskısı alınacak bir parça tasarlarken akılda tutulması gereken ikinci şey duvar kalınlığıdır. Her 3D Baskı işlemi, belirli bir kalınlığa kadar olan modelleri üretebilir. Bu kalınlık 3D Baskı teknolojisine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 0.8mm’den daha kalın modeller tüm teknolojilerde üretilebilmektedir.

ÇARPILMALAR

 

Bir 3D model tasarlarken sıklıkla ve kolayca gözden kaçan bir şey, 3D baskı için kullanılan malzemelerin fiziksel bir değişim gösterdiği gerçeğidir: eritilir, sinterlenir veya bir lazerle taranır ve katılaştırılır. Malzemenin ısıtılması ve soğutulması, yazdırma sırasında parçaların bükülmesine neden olabilir.

Büyük, düz yüzeyler özellikle eğrilmeye yatkın olabilir. Sıkma işlemi, doğru makine kalibrasyonu kullanılarak ve parçanız ile baskı yatağı arasında yeterli yüzey yapışması sağlanarak önlenebilir. Büyük düz yüzeylerden kaçınmak ve 3D modellerinize köşeleri yuvarlatmak iyi bir uygulama olabilir.

Sidebar