Büyük Parçaların 3D Yazıcı ile Üretimi

Büyük Parçaların 3D Yazıcı ile Üretimi
 

Her 3D Yazıcının bir baskı alanı vardır. Peki modelimiz baskı alanından büyükse ne yapmalıyız? Bunu size bir örnek üzerinden bu yazımızda anlatacağız.

Bu 3d baskı için kullanacağımız 3D Yazıcı Zortrax’ın M200 modeli, baskı alanımız; 200 x 200 x 185 mm. İnternetten hazır olarak indirdiğimiz modelin yüksekliği ise 250mm bu yükseklik baskı alanımıza uygun değil. Bu durumda neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

 

 

Aşağıdaki sitelerden sizde hazır modeller indirebilirsiniz.

https://www.myminifactory.com/

https://www.thingiverse.com/

Bu gibi durumlarda modeli parçalara bölerek üretip, üretim sonrasında birleştirmek en basit ve mantıklı yollardan biridir. Bölme işlemi için Netfabb uygulamasını kullanacağız.

 

Bölme işlemini gerçekleştirirken dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan biri olabildiğince düz ve daha sonrasında birleştirmesi kolay yüzeyler kullanmak.

İki parça haline gelen modelimizi 3D baskı alanımıza yerleştiriyoruz ve üretime veriyoruz.

 

  

   

 

Modelimizi iki parça halinde ürettikden sonra şimdi ise yüzey işlem kısmına geçiyoruz. İki parça olan bir modeli tek parça haline getirmek için yapmamız gereken işlemleri inceleyeceğiz.

Daha önce iki parça haline getirdiğimiz modeli hızlı yapıştırıcı yardımıyla yapıştırıyoruz. Bu işlemde Epoksi, 502 gibi farklı yapıştırıcılarda kullanabilirisiniz. Modeli bölerken düz ve yapıştırmak için kolay bir yüzey seçtiğimiz için ve modeli üzerinde belirlediğim referans noktaları sayesinde daha kolay ve kusursuz bir işlem yapıyoruz ve modelimiz bölmeye uygun olduğu için daha sonrasında herhangi bir işlem gerektirmiyor.

Peki tek parça üretime uygun olmayan modelleri kestikten sonra yapıştırılan kısmın belirgin olmaması için hangi işlemler yapılmalıdır.

Modelimizi birleştirelim. Birleşme bölgesinde kalan boşlukları macun kullanarak kapatacağız. Kullanacağınız macun çelik veya ahşap macunu olabilir. Çelik macunu ahşap macuna göre daha serttir ve zımparalanması daha zordur ama suya daha dayanıklı ve esnek bir macun türüdür. Ahşap macunu ise daha hızlı kurur ve üzerinde daha kolay işlem yapabilirsiniz bu yüzden bizde bu çalışmada ahşap macununu kullandık.

 

Macun kuruduktan sonra birleşim bölgesine zımpara yapıyoruz, sonrasında da modelimizi astarlıyoruz.

 

Ve en son olarak da hazırladığımız modeli boyayarak tamamlıyoruz.

 

 

Sidebar