Leylek için 3D Yazıcı ile Protez

Leylek için 3D Yazıcı ile Protez
 

Ayazağa Işık Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Kerem Topalismailoğlu’nun For Powers Paws projesi kapsamında 3Durak, SosyalBen Akademi ve Can Erdem Ortopedi işbirliğiyle bacağı olmayan bir leyleğe 3D Baskı protez bacak üretimini gerçekleştirdik.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde bulunan ve bacağının bir bölümünü elektrik tellerine takılarak ya da farklı sebeplerden dolayı kaybeden leyleklerin tedavisini amaçlayan projede 3D Yazıcı kullanılarak leyleğe protez bacak üretildi.

  

İlk aşamada leyleğin sağlam olan ayağının 3D Taramasını gerçekleştirdik. Bu noktada yüksek hassasiyet için optik tarayıcı kullandık. Tarama datasıyla leyleğin sağlam ayağının bilgisayar ortamında 3D Modelini elde ettikten sonra 3D Modelleme programında leyleğin ayak modelini aynalayarak sağlam olmayan ayağının 3D Modelini oluşturduk.

 

Sonrasında ise FDM 3D Yazıcı ile bu ayağın 3D Baskısını gerçekleştirdik. Plastik olarak üretilen bu model leyleğin sağlam olmayan ayağı için protez üretiminin ilk adımıydı. Daha sonra ise bu modelin alçı kalıbını alarak silikon döküm işlemi gerçekleştirdik. Böylece esnek bir malzeme ile leyleğin bu protez bacağı işlevsel olarak kullanabilmesini sağladık. Bunun için de poliüretan malzeme tercih ettik.

 

Son aşamada ise yukarıdaki işlemler sonucunda elde edilen protez bacak, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından leyleğe daha önce takılmış implanta monte edilerek işlevsel hale getirildi.

3D Yazıcıların özellikle medikal kullanım alanları oldukça avantaj sunmakta. Bunun en büyük sebebi ise kişiye özel üretime imkan sağlaması. Böylece özellikle ortez protez gibi hastaya özel uygulama geliştirilmesi gereken durumlarda 3D Yazıcılar büyük bir fayda sağlıyor. Bunun en güzel örneklerinden birini de bu uygulamada görmüş olduk. Düşen maliyetler ve hızlı üretim süreleriyle 3D Yazıcılar ortez protez sektörünün yanısıra birçok medikal alanda yaygın olarak kullanılan bir tedavi aracı olarak önümüzdeki yıllarda öne çıkacaktır. Artan malzeme çeşitliliği ise bu uygulamaların daha da çeşitlendirilmesinde büyük bir kapı açmaktadır.

Sidebar