3D Yazıcı ile Laboratuvar için Mikroskop Yapımı

by İlker Vardarlı
3D Yazıcı ile Laboratuvar için Mikroskop Yapımı

İngiltere'deki Bath Üniversitesi akademisyenleri, tüm laboratuvarlarda kullanılabilsin diye 3D Yazıcı ile açık kaynak kodlu ve maliyetleri çok düşük olan mikroskop üretti. Toplam maliyeti 100 TL yi geçmeyen bu tasarımı açık kaynak olarak paylaşıp, ihtiyacı olan okulların laboratuvar ekipmanlarına ulaşımını kolaylaştırdılar.


OpenFlexure adını verdikleri mikroskop, profesyonelleri aratmıyor. Motorlu yapısı mekanizması ile odak kontrolü ve hassas mekanik aksamı ile tam otomatik bir cihazdır.



Kullanımı kolay olmasının yanı sıra, bu mikroskop profesyonel bir laboratuvar  mikroskobundan daha uygun fiyatlı olacak şekilde tasarlanmıştır. Açık kaynaklı ve tamamen 3D Yazıcı ile üretilebilir tasarımı, üretimin demokratikleşmesi sürecine katkı sağlayarak tüm okulların çok uygun fiyata bu ürüne ulaşmasına imkan tanımış oldu.  Bu mikroskop ile mikroorganizma örnekleri analiz edilebilir ve hastalıklar tespit edilebilir.


 

Bath Ünivesitesi mikroskop ve fizik araştırmacısı olan Dr. Joel Collins: ‘‘ Bu mikroskoplar, tüm dünyada ki okullarda, araştırma laboratuvarlarında, kliniklerde ve hatta evlerde bile kullanılabilecek maliyetlerde. Maliyetlerin bu kadar uygun olması kolay ulaşılabilir olmasının yanında insanları araştırmaya da teşvik edici nitelikte. ’’



OpenFlexure projesi ile 3D yazıcıya sahip herkesin, yüksek hassasiyetli profesyonel bir mikroskoba erişilebilirliği arttırılmıştır.



3D Yazıcı ile geliştirilen mikroskobun, insanların çoğunluğu tarafından kullanılabilmesi için en düşük maliyetler hesaplanarak üretildi. Benzerleri piyasada en az 10000 TL üzerinde satışa sunulurken, sahip olduğunuz bir 3D Yazıcı ile sadece 100 TL ‘ye üretebiliyorsunuz. Bu maliyetin büyük kısmı ise üretim maliyetinden ziyade, kamera ve bazı mekanik donanımlardan dolayı ortaya çıkan maliyettir.

 


Proje daya yeni duyurulmuş olmasına rağmen daha şimdiden Tanzanya’da ve Kenya’da yüzlerce OpenFlexure mikroskopu üretilmeye başlandı. Böyle bir başarıya imza attıkları için emeği geçen herkesi kutluyoruz.



Ülkemizde mikroskop ihtiyacı olan eğitim kurumlarının bu ihtiyaçlarını karşılamak için bizde gönüllü olarak üretim yapacağımızın sözünü veriyoruz. Bu konuda talebi olanlar direk bizimle iletişime geçebilirler;


info@3durak.com

by İlker Vardarlı