3D Yazıcılar ile Yapılan Ev Projeleri

3D Yazıcılar ile Yapılan Ev Projeleri

3D yazıcı teknolojisi bir çok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de yeni çağ açacak bir teknoloji.Son beş yılda 3D yazıcı ve baskı teknolojisi, 3D baskılı evler, kabinler, ofisler, köprüler, büyük ölçekli yapılar, barınaklar ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm dünyada çok sayıda inanılmaz yapı inşaa etti! 

Peki 3D baskı teknolojisi ile üretilen evlerin avantajları nelerdir;

  • Ucuz: Büyük ölçekli endüstriyel binalar nispeten düşük bir fiyatla inşa edilebilir. Şantiyeler de daha az işçiye ihtiyaç duyar
  • Daha kısa inşaat süreleri: Birkaç gün içinde birçok yapı üretilebildiğinden, örneğin afet durumlarında 3D baskı evler afet kurbanları için yararlı olabilir.
  • Yaygın olmayan şekiller: 3D baskı, başka türlü üretilmesi imkansız veya çok pahalı şekiller oluşturabilir
  • Farklı gezegenlerde yaşam: NASA Mars'taki koloniler için 3D baskı kullanmayı planlıyor.

 

1- 3D Baskı Mini Kale

 

Andrey Rudenko tarafından geliştirilen bu görkemli 3D Baskı kale, 3d yazıcı ile üretilmiş ilk binalardan biri olma özelliğini taşıyor.

Rudenko’nun 3D baskı sistemi 10 milimetre yüksekliğinde ve 30 milimetre genişliğinde beton katmanları basabiliyor. Bu nispeten küçük katman yüksekliği, özellikle somut 3D baskı söz konusu olduğunda olağanüstü ayrıntılar üretmenizi sağlıyor. Bu 3D baskılı kale, inanılmaz derecede pürüzsüz ve kıvrımlı bir görünüm ve ince detaylara sahip

Yapım yılı: 2014

Boyut : 15m2 

Nerede: Minnesota, USA

 

2- Urban Cabin

Urban Cabin, kentsel ortamlardaki kompakt ve sürdürülebilir konut çözümlerine odaklanan bir araştırma projesinin bir parçasıdır. Bu ve diğer projeler, 3D baskının afet yardımı ve geçici fonksiyonel konut için nasıl çözümler sunabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.

Sadece 25 metreküp alan kaplayan bu küçük 3D baskı ev, bir gölgelik ve bir ikiz yatağa dönüşen kanepe içeriyor. Dışarıda bir küveti bile var! Proje, sürdürülebilir biyo-plastik malzemelerle FDM 3D baskı teknolojisi kullanılarak üretildi.

Yapım yılı: 2015

Boyut : 8m2 

Nerede: Amsterdam, Hollanda

 

3- Rotor Shaped Residance

Bu 3D yazıcı ile üreitlen ev ise Moskova'nın yaklaşık 100 km güneyinde yer alıyor ve tamamlanmasının ardından 3D yazıcı ile üretilmiş en popüler projelerden biri haline geldi.

Bu projenin benzersiz ve ilgi çekici olmasını sağlayan şey ise, tüm ana bileşenlerin sahada üretilmesi. Bu sayede, nakliye ve montaj maliyetlerinin azalması mümkün oldu. Bunun da ötesinde, toplam 3D baskı süresi sadece 24 saat.

Modern, yuvarlak duvarlı bir 3D yazıcı ile üretilmiş bir ev olan Rotor Shaped Residance. Apis Cor 3D Yazıcı tarafından üretilen 3d baskı evin tüm inşaat maliyeti 10.000 dolar civarında ve eksi 35 ° C gibi düşük sıcaklıklara dayanabilecek şekilde tasarlandı.

Yapım yılı: 2016

Boyut : 38m2

Nerede: Stupino, Rusya

 

4- Dubai 3D Printer House

Apis Cor'un bir başka rekor kıran projesi olan bu proje, Dubai Belediyesi için yapıldı ve bugüne kadar yapılmış en büyük 3D baskı binadır. İki katlı 650 metrekarelik alana sahip bu evi üretebilmek için Apis Cor inşaat alanına taşında ve üretimler hızlı bir şelikilde yapıldı.

İnşaat sırasında zorlu çevre koşulları da olduğu için bu proje sayesinde Apis Cor projesi de test edilerek geliştirilmiş oldu.

Apis Cor şu sıralar Amerika da 3D baskı evler üretiyor ve NASA'nın mars projesi için de göreve hazırlanıyor.

Yapım yılı: 2019

Boyut : 640m2 

Nerede: Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

 

 

 

Sidebar