3D Yazıcı ile Yüz Siperliği Üretimi

by İlker Vardarlı
3D Yazıcı ile Yüz Siperliği Üretimi

Covid-19 ile mücadele döneminde 3D Yazıcı Teknolojilerinin varlığı ve etkisi çok daha iyi anlatılmış oldu. Ülkemizde bu salgının görülmeye başlaması ile herkes elinden geleni yapmaya çalıştı. 3 Boyutlu Destek Kolektif Üretim Hareketi ise Türkiye'de ki 3D Yazıcı sahiplerine bir çağrıda bulundu ve onlara şu soruyu sordu; 

"Acil ihtiyaç durumunda 3D Yazıcılarınız ile sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını üretmek ister misiniz ?" dedi.

 

Bu çağrıya 81 ilden binlerce 3D Yazıcı kullanıcısı olumlu cevap verip, üretim sürecine dahil oldu. Üretici talepleri toplanırken diğer yandan sağlık çalışanları ile iletişime geçilip hangi ürüne ihtiyaçları olduğu çıkarıldı ve genel beklenti Yüz Siperliği üretimi üzerineydi.

İlk adım Prusa'nın açık kaynak olarak paylaştığı yüz siperliği ile başlamak oldu.

Bu ürün güzeldi ama üretim süresi 3 saat sürmekteydi. Bu tasarım 3 Boyutlu Destek topluluğunda ki gönüllüler tarafından revize edilerek 1.5 saatte üretilebilir oldu. Bu ufak dokunuş sayesinde 3D Yazıcıların ile siperlik üretimi 2 kat hızlandırılmış oldu. 

Eğer sizde 3D Yazıcınız ile yüz siperliği üretmek istiyorsanız aşağıda ki adımları izleyebilirsiniz;

Güncellenmiş Yüz Siperliği tasarımının .STL dosyasını indirip ve üretim ayarlarına dikkat ederek 3D Yazıcınızda üretime vererek ilk adımı atabilirsiniz.

Üretim devam ederken, sizde bu ürünün tamamlanması için gerek duyulan diğer ihtiyaçları hazırlayabilirisiniz. Bu ürünlerden birisi ilikli lastik ve şeffaf plaka. 

Şeffaf plakayı detaylı söylemek gerekirse, burada ihtiyaç duyulan ürün 0,5 mm PETG Levha ama piyasada bu ürünü bulmak çok kolay olmadığından, 0,2 ile 0,5 arasında şeffaf asetat ve pvc gibi farklı malzemelerde kullanılabiliyor. Bu ürünün PetG olmasının en büyük avantajı tekrar tekrar steril edilebilir olması. Aldığınız bu şeffaf plakayı yine üretim dosyasının içinde bulunan .dxf dosyası ile lazer kesimde ya da elde kesmeniz gerekmektedir.

 

Tüm bu hazırlıkları tamamladığınızda, 1.5 saat içerisinde yaklaşık 5 TL maliyet ile kendi yüz siperliğinizi üretmiş olursunuz. 

 

by İlker Vardarlı