Anadolu coğrafyasında yüzyıllar boyunca farklı imparatorluklar, medeniyetler ve topluluklar yaşadı. Zaman içerisinde hepsi yok olsa da bizlere yani günümüze bıraktıkları bir takım eserler oldu. Özellikle ülkemizin konumu itibariyle dünya medeniyetlerinin ilk tohumlarının bizim topraklarımızda atıldığına şahit oluyoruz. Anadolu’nun dört bir yanında yaşamış bu medeniyetlere ait eserler zaman içerisinde doğal afetler, savaşlar ve doğal aşınma ile yıkılmış, toprak altında kalmıştır. Toprağın altında halen saklı olan ve keşfedilmeyi bekleyen bir çok yapı bizim geçmişe açılan sayfamız olarak keşfedilmeyi bekliyor.
Kültürel mirasımızı keşfedip gün yüzüne çıkarmak kadar önemli olan diğer adımlar ise bu eserleri anlamlandırmak ve gelecek nesillere en orjinal ve doğal hali ile saklayabilmektir. Dünyada yapılan bir çok arkeoloji kazı çalışmasında da görüyoruz ki bu alanda teknolojinin kullanılması bu eserlerin saklanması için çok önemli oluyor ve özellikle de 3D Tarama ve 3D Baskı Teknolojilerinin bu alanda gösterdiği başarı göz ardı edilemez.
Peki 3D Yazıcı ve 3D Tarayıcı Teknolojileri Arkeologlar Arkeoloji Biliminde Hangi Amaç İçin Kullanılıyor?
Hassasiyeti yüksek bir 3D Tarayıcı ile dijital ortama aktarılan bir eser o an itibariyle dijital ortamda güvenli bir şekilde korunmaya başlıyor. Sonrasında ise eserin incelenmesini ve sergilenmesini kolaylaştırmak için doğru bir 3D Yazıcı teknolojisi ile eserin üretimini yaparak çoğaltmış oluyorsunuz. Bu yöntem ile sadece kazı alanında ki arkeologlar değil, bir çok uzman çalışmaları yakından takip edebiliyor ayrıca meraklılara da bu çıkan eserleri anlatmak ve tanıtmak daha kolay oluyor. Eserin orjinali üzerinde çalışmalar sürerken diğer yandan insanlar esere zarar verme gibi bir çekince olmadan neredeyse gerçekçi bir şekilde incelemesini yapıyorlar. Sağlanan bu imkanlar ile öğrencilerin genç yaşta arkeolojiye ve kültürel mirasımıza olan merakları arttırılıp, benzersiz bir öğrenim deneyimi kazandırılabilir.
Kazı çalışmaları esnasında karşılaşılan bir eserin eksik parçaları varsa ya da kazı esnasında zarar görüp kırıldıysa, hasarlı olan parçaların üretimi 3D Yazıcı ile çok kısa sürede üretilip eser onarılabilir. 3D Tarama ve 3D Baskı Teknolojilerinin doğru kullanımı eserlerin orjinal haline dönüştürülmesi konusunda büyük bir imkan sağlamaktadır.
3D Yazıcılar ile yapılan üretimlerde eserin boyutları bir sınır değildir, gerekirse bütün arkeolojik alanın yani ören yerinin dijital bir kütüphanesi oluşturulabilir. Gerektiğinde ise birebir eserler üretilebilir ya da ölçekli maketleri üretilerek üzerinde çalışmalar yapılabilir ve topluma sergi ürünü olarak sunulabilir.
Tüm bu çalışmalar ile dünyanın bir başka noktasında ki eseri oraya gitmeden evinizde ki 3D Yazıcı ile üretip incelemeniz pek mümkündür. Hali hazırda dünya miraslarının 3D modellerini bulmak isterseniz mutlaka Sketchfab.com’u ziyaret etmenizi öneririz.