9 Aylık Mikrosefali Hastası Bebeğe 3D Yazıcı ile Gözlük

by İlker Vardarlı
9 Aylık Mikrosefali Hastası Bebeğe 3D Yazıcı ile Gözlük

3D Yazıcı ile gözlük üretimi konusunda  uzun zamanlı bir çalışma içerisindeydik. Çünkü gözlüklerin kişinin yüzüne özel üretilmesinin faydasını hem yakın çevremizde gözlük kullanıcılarına ürettiğimiz gözlükler ile gördük hemde yaptığımız pazar araştırması sonucunda, gözlük kullanıcılarının burun genişliği ve kafa genişliklerine göre kendilerine özel gözlük bulamamasından şikayetçi olduğunu gördük.


Ürünü geliştirmek için tasarım ve üretim üzerine yaptığımız çalışmalar sürerken, bir yandan da kişiye özel gözlük üretimine gerçekten ihtiyaç duyan gözlük kullanıcılarınıa ulaşmaya çalışıyorduk. Bu kişilere ulaşabilmek için İstanbul Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Emre Altınkurt ile yaptığımız bir görüşme üzerine bakış açımızı değiştiren bir hastası ile tanıştık.


Hasta mikrosefali hastası ve daha 9 aylık bir bebekti. Korneasında oluşan bir hasardan dolayı mercek numarası çok büyük bir gözlük kullanması gerekiyordu ve piyasada ki en küçük gözlüğün boyu bile yüzünün iki katı büyüklükte olduğu için henüz annesini bile görememişti. 



Dr. Emre Bey’in denetiminde başladığımız çalışmalarımızda ilk adım olarak bebeğin yüzünü 3D Tarayıcı ile taradık ve sonrasında 3D tarama verisi üzerinden yüzüne en uyumlu gözlüğün tasarımını yaptık. İlk denemelerde standart üretim ile gerçekleştirdiğimiz üretimlerin testi Dr. Emre Altınkurt tarafından yapıldıktan sonra son tasarıma onay aldık ve 3D Yazıcı teknolojilerini en aktif şekilde kullanarak Formlabs Form2 3D Yazıcıda SLA üretim gerçekleştirerek gözlüğe merceğini yerleştirdik. 

Gözlüğün hazır olduğu bilgisini bebeğin ailesine verdiğimizde çok heyecanlı bir şekilde ofisimize geldiler. Gerçektende aile için önemi büyüktü çünkü bebekleri henüz yüzlerini bile görememişti ailesinin, tam o anda hazırladığımız gözlüğü bebeğin yüzüne uygun şekilde yerleştirdik ve o an hepimiz göz yaşlarımızı zor tuttuk. 9 aylık bebek annesinin yüzünü ilk defa görmüştü ve ona gülüşü karşısında ailenin yaşadığı mutluluk tarif edilemezdi.

  

3D Yazıcı teknolojilerinin üretim anlayışını değiştireceğine ve toplumda büyük etki yaratacağına inancımız hep sonsuzdu ama buna benzer örnekleri yaşadıkça içinde olduğumuz bu teknolojiyi daha çok sevip çok daha büyük fayda üreten projeler geliştirmeyi kendimize amaç ediniyoruz.

by İlker Vardarlı