İsrail'deki bir anestezi ekibi akciğerinin bir bölümünü çıkarma operasyonunun bir parçası olarak 7 yaşındaki bir kızın hava yolunun tam bir modelini üretmek için 3D baskı ve sanal gerçeklik teknolojisini kullandı.
Akciğerine yayılmış kemik ve yumuşak doku kanserinden muzdarip olan genç kız, sağ akciğerinin bir kısmının çıkarılması gerekiyordu. Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezi'ndeki doktorları, hava yolu ve akciğerlerinin sanal gerçeklik uygulamalarıyla simülasyonunu hazırlayıp akciğer hava kanalının 3D basılmış modelinden yararlanarak operasyon öncesinde gerçek ameliyat senaryosunu gerçekleştirdiler.
Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezi Dr. Ruth Shaylor;
“Oldukça fazla etişkin hasta deneyimimize rağmen, çok genç pediatrik bireylerde bir akciğer ventilasyonu (OLV) ile olan bilgimiz sınırlı. Önceden deneme ve hata ihtimalini azaltan kişiselleştirilmiş bir hava kanalı haritasını geliştirmek için 3D baskı ve VR teknolojilerini birleştirdik.”
Genç kızı etkileyen, akciğerlerine yayılan durum, kemikleri veya kemiklerin etrafındaki dokuyu etkileyen nadir bir kanser türü olan Ewing’in Sarkomu olarak biliniyor.
Hastada ameliyat için hazırlanırken, doktorların başlıca endişesi, hastanın oldukça küçük yaşta olmasıydı. Çocuklarda akciğer operasyonunda geleneksel tüpler potansiyel komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor.
Bu nedenle, doktorlar hava kanalı ve akciğerlerinin sanal gerçeklik programını oluşturmak için 3D tarama teknolojilerini kullandı. Ameliyattan bir gün önce, tedavi eden anestezist, hastanın hava kanalınını VR teknolojileriyle modelllemeyi başardı.
Daha sonra, bir model 3D olarak basıldı ve kişiselleştirilmiş bir hava yolu planı formüle etmek için kullanıldı.
VR ve 3D baskı modeli, operasyon için başlangıçta planlanan ekipmanın bazılarının değiştirildiği anlamına geliyordu. Küçük kız anestezi altına alındıktan sonra, sol akciğerini güvenli bir şekilde izole edebilirken sağ akciğerinin bir kısmını çıkarma ameliyatını yapabildiler.
Shaylor, “İşlem sırasında, tedavi anestezi uzmanı hastanın anatomisi ve VR modeli arasında iyi bir korelasyon bildirdi ve operasyonun planlandığı gibi devam etmesini sağladı” dedi. “İşlemin sonunda, tüp ve ekipman kolayca çıkarıldı ve hasta olaysız bir iyileşme sağladı.”
Shaylor, anestezide 3D baskının esas olarak eğitim amaçlı kullanıldığını, ancak daha fazla yardım operasyonu potansiyeline sahip olduğunu açıklayarak aynı şey anestezide sanal gerçeklik kullanımı için de geçerlidir. Bir çocuk hasta için kişiselleştirilmiş bir hava yolu planı üretmek için her iki teknolojiyi de başarıyla birleştirdik. Nihai hava kanalı haritası, standart görüntüleme teknikleri kullanılarak geliştirilen haritadan önemli ölçüde farklıydı. Bu, hasta üzerinde başka türlü gerçekleştirilecek akciğer izolasyonu girişimi sayısını azalttı. ”