SLA ve FDM 3D Yazıcı Teknolojileri Karşılaştırılması

by 3Durak Arge
SLA ve FDM 3D Yazıcı Teknolojileri Karşılaştırılması

Dünyada en çok kullanılan masaüstü 3D Yazıcı teknolojilerinden olan FDM ve SLA teknolojilerini karşılaştırıyoruz. 

FDM 

FDM yani Fused Deposition Modelling 3D yazıcılar malzeme olarak termoplastik filamentler kullanan 3D yazıcılardır. FDM 3D yazıcıların çalışma prensibinde termoplastik filament, baskı kafası nozzle tarafından tam olarak şekil alabilecek kadar ısıtılarak akıtılır. Erimiş filament daha sonra 3D Baskı parçasını oluşturmak için baskı alanında katman katman örülür.

 

SLA

SLA yani Stereolithography 3D yazıcılar malzeme olarak reçine kullanan 3D yazıcılardır. SLA 3D Yazıcıda yer alan lazer ışık kaynağından gelen ışık, yazıcının baskı haznesine dökülen ışığa duyarlı reçineyi, reçinenin molekül zincirlerini birbirine bağlayarak kürler ve reçinenin sertleşmesiyle 3D model oluşur.

 

SLA ve FDM 3D Baskı Kalitesi 

  • FDM yazıcılarda, makinenin hassasiyeti nozül çapı ve ekstruder hareketlerinin hem dikey hem de yatay olarak (X / Y ekseni) doğruluğu ile belirlenir. Bu, makineyi uygun şekilde kalibre etmenin son derece önemli olduğu anlamına gelir. Genellikle kalite, makineye bağlı olarak değişir. FDM yazıcıları zemin üzerine örme ile çalışır, bu da üst katmanların ağırlığının alt katmanları sıkıştırdığı anlamına gelir. Bu, çeşitli tasarım hatalarına ve baskı sorunlarına yol açabilir.
  • SLA 3D yazıcılarda baskı çözünürlüğü, ışık kaynağının optik lazer büyüklüğüyle belirlendiği için 3D yazıcıları teknolojileri arasında en yüksek yüzey kalitesi alabileceğiniz teknoloji SLA 3D baskı teknolojisidir. Basılacak model için en önemli şey yüzeyinin pürüzsüz olmasıysa kullanılacak 3D yazıcı SLA 3D yazıcı teknolojisidir.

Baskı Sonrası İşlemler

  • FDM 3D yazıcılarda baskıdan sonra yapacaklarınız 3D modelinizde eğer varsa destek malzemelerini temizlemek ve boya-zımpara gibi yüzey işlemlerini gerçekleştirmektir.
  • SLA da FDM’den biraz daha karmaşıktır, çünkü reçine kalıntıları geride kalabilir. Sert artıklar da nesnenin kendisinden çıkarılmalıdır. Bu, bir izopropil alkol banyosu ile yapılabilir. Sertleşmesi ve daha kararlı bir hale gelmesi için UV ışığında bekletilmelidir. Bu işlemler eldivenlerle dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için, yüzeyi zımparalayabilirsiniz
  • SLA 3D yazıcılardaki baskı sonrası işlem FDM 3D yazıcılara göre daha zahmetli görünse de, göründüğü kadar zahmetli olmamakla birlikte FDM 3D yazıcılara göre daha inceliklidir.

Ne Zaman Hangi Teknoloji?

FDM

  • Hızlı prototipleme
  • Düşük maliyetli modeller oluşturma
  • Hobiler ve makerler tarafından
  • Hassasiyet ve yüzey kalitesi önemli olmadığında

SLA

  • Karmaşık detaylar ve / veya çok düzgün bir yüzey kalitesi çok önemli olduğunda.
  • Modelin mukavemeti ve dayanıklılığı önemli olmadığında (reçineden yapılan modeller güneşe uzun süre maruz kaldığında zarar görebilir)
  • Seri üretimi kolaylaştırmak için döküm kalıpları oluşturmak için (örneğin mücevher veya oyuncak üreticileri tarafından)
by 3Durak Arge