Vakum Form ile FP2 Maske Yapımı

Vakum Form ile FP2 Maske Yapımı
 

Tüm Dünya’da ve ülkemizde de yaşanan Covid-19 sebebiyle maske, siperlik gibi koruyucu ekipmanların ihtiyacı oldukça arttı. Bu süreçte tüm Türkiye’de ki 3D yazıcı sahipleri ve biz 3Durak olarak #3boyutludestek ( 3boyutludestek.org ) hareketi ile siperlik üretimi ve dağıtımına başladık. Bu kollektif üretim hareketi sayesinde 1 ay içerisinde tamamen gönüllü olarak 100.000 in üzerinde siperlik üretildi ve sağlık çalışanlarına ulaştırıldı.

Siperlik modelinin yanı sıra N95 maskelere de sağlık çalışanları ihtiyaç duyduğu önemli koruyucu ekipmanların başında geliyor. Yine bizlerle birlikte tüm Dünya’da ve Türkiye’de üretim imkanına sahip olan binlerce insan bu konu üzerinde proje geliştirmekte.

Biz de 3Durak olarak elimizdeki 3D yazıcılar ve vakum form imkanları ile geliştirilen projeleri de inceleyerek hızlı ve ucuz bir şekilde üretilebilecek bir maske projesi yaptık. Model olarak  montana mask projesini referans aldık. Kullanılan filtre N95 maskelerde kullanılan filtre ile aynı olduğu için benzer korumayı sağlayabiliyor, ancak tabi gerekli sertifikasyonları tamamlanmadan kesin bir oran vermek mümkün olmaz.

Öncelikle aşağıdaki modeli 3D yazıcımızla üreterek başlıyoruz. Bu modeli maskemizi oluşturmak için kalıp olarak kullanacağız.

 

 

Kalıbını almak için Mayku FormBox masaüstü vakum form makinasını kullanıyoruz. Böylelikle hızlı ve kolay bir şekilde maske kalıplarını oluşturabileceğiz. Kalıp alırken kullandığımız malzeme 1mm PetG levha. Böylelikle hem sağlam hem de dezenfekte edilebilir bir maskemiz olacak.

 

Filtreyi yerleştirebilmek için orta kısımdaki kare alanı da açıyoruz ve 3d yazıcı ile ürettiğimiz kare parca ile birlikte kare şeklinde kestiğimiz filtreyi yerleştiriyoruz ve maskemiz hazır.
Aşağıdaki videoda da vakum form ile fp2 maske nasıl  yapılır detaylı olarak anlattık.

Ayrıca Mayku Formbox ile yapılan diğer maske projelerini bit.ly/formboxmaske adresinden inceleyebilirsiniz.

Sidebar